אם רכישת בית חדש דורשת פעולה של בדק בית וגילוי ליקויי בניה, הרי שרכישת בית מיד שניה – על אחת כמה וכמה. יש לזכור שכאשר נכנסים לבית שאינו חדש, מדובר בסיכונים לצנרת משומשת שאולי סובלת מליקויים, באיטום שפגעי הזמן פגמו בשלמותו ואפשרו חדירת רטיבות לקירות, מרצפות מחוררות ודהויות, ועוד. בנוסף לליקויים הברורים מאליהם, צריך לקחת בחשבון פרמטרים נוספים כמו עמידות הבניין לרעידות אדמה, חשיפה לקרינה מהסביבה, נוכחות גז ראדון בבית ועוד.
מי מבצע בדק בית?
כל מהנדס בניין המומחה בתחום רשאי לבצע בדיקת תקינות של בתים ועמידה בסטנדרטים המאפשרים חיים בריאים ואיכותיים של דייריהם. מהנדס מומחה רשאי לבצע את הבדיקות, להמליץ על פעולות מנע לגבי ליקויים עתידיים או פעולות מתקנות לגבי ליקויי בניה קיימים. לרשותו עומד ציוד רגיש, מתקדם ומתוחכם המסייע לו ללקט פרטים ולקבל תמונה מדויקת לגבי שיעור הליקויים בבית ומידת הסכנה לדייריו. בדיקה כזו מומלצת הן למי שעומד להיכנס לדירה שרכש, והן לדיירי בית שהתיישן.
סכנה מפני רעידת אדמה
בניינים שנבנו אחרי 1985 אמורים לעמוד בסטנדרטים המחמירים של בניה עמידה לרעידות אדמה. הבתים הישנים יותר חשופים לסכנה במקרה של רעידת אדמה וניתן בהחלט למנוע אותה. ניתן לתקן את ליקויי הבניה הנוגעים לרעידת אדמה, הן בחיזוק קומת הכניסה ע"י הוספת ועיבוי עמודים, הוספת מעטפת פלדה לקירות קומת הכניסה, ועוד. ניתן גם לחזק את יסודות הבית בעזרת ציוד מתאים ומיוחד למטרה זו. חשוב להזכיר שהדבר נמצא באחריות בעלי הבתים ועליהם לקחת יוזמה בעניין.
כיצד בוחרים חברה או גוף שמבצעים בדק בית?
היות שהאדם הרשאי לבצע גילוי של ליקויי בניה הוא מהנדס בניין, חשוב לוודא שאכן האדם המבצע את הבדיקות הוא בעל תואר בהנדסת בניין, שהו בעל ותק וניסיון רב בבדיקות מסוג זה, ותמיד רצוי לקבל המלצה לגבי מבדקים קודמים שערך הן מלקוחותיו הקודמים או דרך מישהו ממכריכם ששכר את שירותיו. חשוב לבצע בדק בית גם כדי לשמור על האיכות והאסתטיקה של הבית, אך בעיקר לשם שמירה על בריאותכם ובטיחותכם.