התקלפות קירות פנימיים
הכוונה היא לקירות בנמצאים בתוך חלל המבנה (בית או משרד) ואינם מופיעים מחוצה לו, הגורמים בין התקלפות קירות פנימיים לחיצוניים עשויים להיות שונים.
גורמים ותהליך ההתקלפות
במרבית המקרים מקור ההתלקפות תהיה התייבשות לאחר חשיפה מוגברת לרטיבות או לחות גבוהה מאוד.
החדרים החשופים ביותר למקור רטיבות ולחות הם בעיקר חדרי אמבטיה, אשר יכולים להשפיע גם על החדרים הסמוכים להם באמצעות חדירה של המים מבעד הקיר לחדר המקביל.
מקום נוסף בו ניתן להבחין בהתקלפות קירות, הוא המטבח, בו נוצרים אדים רבים בעקבות תהליכי הבישול ועבודות הניקיון.
גורם נוסף להתקלפות הוא התיישנות הצבע והתייבשותו. אי חידוש צביעה אחת לכמה שנים גורמת להתייבשות מוחלטת של הצבע ויכולת ההדבקות שלו לקיר מופחתת משמעותית, דבר הגורם להתפרקות הצבע מן הקיר.
דרכי מניעת התקלפות
דרך למניעת התקלפות במקורה בחשיפה למקורות לחות ומים, היא כמובן להפחית את החשיפה הישירה למקור המים עד כמה שניתן, בחדרי אמבטיה ומטבח מומלץ לפתוח חלון בעת היווצרותם של אדים ובכך לאפשר להם לצאת החוצה ולא להיספג בקירות החדר.
דרך נוספת למניעת התקלפות היא חידוש הצבע אחת לכמה שנים, ישנו צבע מיוחד לחדרי אמבטיה וחדרים נוספים החשופים ללחות גבוהה האמידים יותר בפני לחות ומים וכתוצאה מכך הסיכוי להתקלפות הקירות פוחתת.
צבעים לדוגמא המשמשים לחדרי אמבטיה ומכונות בסביבת רטיבות ולחות למניעת טחב ניתן למצוא תחת שם המותג KEFA, מותג איכותי לצבעים המונעים התקלפות קירות והתפתחות עובש ופיטריות בקירות.
המותגים המובילים, "טמבור" ודומיהם גם הם מציעים סדרות צבעים המתאימים לשימוש בחדרים הסופגים חשיפה מוגברת ללחות.
"תרופת סבתא" להתקלפות קירות פנימיים
אם עברתם דירה, לדירה שכורה, אינכם רוצים להשקיע וודאי כסף ברכישת צבע מיוחד המיועד למניעת טחב ופטריות הגורמים להתקלפות הקירות, ישנה "תרופה" שעולה כ – 10 שקלים ותשמש אתכם גם לניקיון הדירה אליה נכנסתם זה עתה.
אנו ממליצים לרכוש אקונומיקה (פשוטה ולא מיוחדת) ובעת הכנת הקיר לקראת הצביעה, יש ראשית לנקות את הקיר באמצעות סמרטוט לח ולאחר מכן לרסס \ למרוח את הקיר באקונומיקה בזהירות. יש לתת לאקונומיקה להתייבש על הקיר מספר דקות ולאחר מכן ניתן לצבוע את הקיר בצבע הרצוי.
פתרון זה, איננו המיטבי לפתרון ההתקלפויות עם זאת הוא עדיף על קיר ללא אקונומיקה והוא פתרון יעיל וזול לאלה המעוניינים לחסוך בעלויות או לאלו העוברים דירה מידי שנה.
התקלפות קירות חיצוניים
קירות חיצוניים, בשונה מקירות פנימיים, חשופים הרבה יותר למפגעים שונים, במיוחד למזג האוויר המשתנה כך שבחורף הקיר החיצוני סופג את כל המים ואילו בקיץ, בצבע שנמצא על הקיר סופג את השמש הכבדה המייבשת אותו יום אחר יום.
שינויי מזג האוויר (שמש – גשם , חום – קור) גורמים לסדקים בצבע, להתנפחות השכבה שנמצאת מתחת לצבע ולפיצוצים בשכבות הקיר השונות המאיצות את התקלפות השכבה החיצונית, שכבת הצבע.
פיח המכוניות מוסיף לשכבת הצבע יריב נוסף, הוא נדבק על הצבע וגורם לאכילתו והחלשותה של שכבת הצבע החיצונית.
קירות חיצוניים במצבם הקוסמטי, נראים במרבית המקרים הרבה פחות טוב מהקירות הפנימיים והסיבות לכך ברורות לכל, הטיפול בקיר חיצוני הוא מוזנח ונעשה אחת לכמה שנים (במרבית הבניינים אחת ל – 10 שנים ואף יותר) למרות שמומלץ לטפל בקירות חיצוניים (לצבוע ולחדש) אחת ל – 3 שנים.
טיפול נכון ואיכותי בקירות חיצוניים ישמור על הקיר והצבע לאורך שנים רבות וכך גם על חזות הבית או הבניין.
דרכי טיפול בהתקלפות קירות
במקרה בה מופיעה התקלפות קלה על הקיר, כנראה שעליתם על בעיה. בדירות חדשות רבות ניתן לזהות התקלפות קירות מיד לאחר רכישת הדירה, מקור רטיבות הוא סימן אזהרה אדום לבעיה שעלולה להיות רצינית, המסמלת ליקוי בניה המרמז על בניה רשלנית, בזיהוי מסוג זה, מומלץ להזמין חברת בדק בית לבדיקה מעמיקה של הנושא, לאחר מכן יש לפנות עם הדו"ח אותו מפיקה חברת בדק הבית לקבלן והוא אמור לטפל בנזקים ובליקויים שגרמו להתקלפות הקירות. בדירות שאינן חדשות התקלפות קירות היא דבר שבשגרה, כל מה שצריך לעשות זה לאבחן את מקור הרטיבות בבדיקה פשוטה. חדרי אמבטיה חשופים לאדים ולמים ישירים כאמור, לכן ההתקלפות מואצת.
בכדי לטפל בהתקלפות הקירות בצורה הטובה ביותר, יש להניח לקיר להתייבש ראשית במשך מספר ימים, לאחר מכן יש לקלף את כל החלקים הבולטים מהקיר ולמלא את הקיר באמצעות חומר "שפכטל" המיועד למילוי חורים בקיר. לאחר מילוי החורים בקיר והתייבשות החומר, ניתן לעבור לצביעה של הקירות בצבע נגד טחב או באמצעות צבע רגיל עם תוספת של "תרופת הסבתא" שציינו קודם.
חשוב לאחר הטיפול בהתקלפות הקיר, לבצע את הפעולות המונעות התקלפות על מנת לחסוך זמן תיקונים בעתיד.