בדומה לכל תחום מלאכה אחר, גם בעולם הבנייה לא תמיד הכל מושלם. רבים מאיתנו בטוחים, כי אם רכשנו מבנה מסוים, הוא אמור להגיע חף מכל בעיה או מליקוי, אך בפועל לא כך הם פני הדברים. מבנים רבים עלולים לסבול מליקויי בניה שונים, המתגלים בשלב כזה או אחר של חיי המבנה. מדובר הן על ליקויי בניה במבנים חדשים והן על ליקויים במבנים ישנים. בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במודעות בעלי נכסים בכל הנוגע לליקויי בניה. מדי שנה מוגשות במדינת ישראל תביעות רבות בגין מקרים בהם מתלונן בעל הנכס על ליקויים אשר מצא בנכס שלו. פעמים רבות פסקי הדין בתביעות אלה נוטים לכיוונם של התובעים, במקרה והם מצליחים להוכיח בצורה משכנעת את הליקויים השונים במבנה שלהם.
ליקויי בניה במבנים יבילים
בדיקת ליקויי בניה בעת תהליך רכישת נכס איננה נוגעת רק למבנים נייחים ולדירות. בדיקת ליקויי בניה היא בדיקה הכרחית בכל מבנה מכל סוג, וכך גם במבנים יבילים. מבנים יבילים הינם מבנים קלים, אותם ניתן להניע ממקום למקום באמצעות מנוף. פעמים רבות מבנים אלו ניתנים לפירוק והרכבה מהירה. למרות שמבנים יבילים הינם מבנים פשוטים וזולים יותר לכאורה, עדיין חשוב לערוך בדיקת ליקויי בנייה למבנים אלו. בדומה לכל סוג של מבנה, גם בבניית מבנה יביל דברים רבים יכולים להשתבש: קירות סדוקים, הרכבה לא נכונה של המבנה ועוד פרמטרים שונים. באמצעות עריכת בדיקת ליקויי בנייה ניתן להצביע על הליקויים והבעיות השונות אשר קיימות במבנה הנרכש ולקבל פיצוי עבור אותם פגמים שהתגלו על ידי הבדיקה. איש אינו מעוניין לרכוש מבנה פגום, גם אם מדובר במבנה יביל.
החשיבות שבאנשי המקצוע
עיון בתביעות שונות הקשורות לליקויי בניה, מצביע על תמונה ברורה וחד משמעית. על מנת לזכות בתביעת ליקויי בניה, על בעל הנכס להיעזר באנשי מקצוע אשר זהו תחום התמחותם המרכזי. אנשי המקצוע הנדרשים על מנת לערוך בדק בית הם שמאי ואדריכל מן הצד האחד ועו"ד המתמחה בתחום ליקויי בנייה מן הצד השני. בסופו של דבר, תביעת ליקויי בניה, אשר מנוסחת בצורה מנומקת ונעשתה באמצעות עבודה מול אנשי מקצוע, תסתיים בסופו של דבר לרוב בניצחון לצד התובע.