ביקורת מבנים הינו מושג מקביל ל"בדק בית", מטרות הביקורת מגוונות החל מאיתור ליקויי בניה בדירה הפוגעים באיכות החיים ונוגדים את תקנות הבניה ועד לליקויים המסכנים חיי אדם. מרבית ביקורות המבנים מתבצעות לאחר שבעל הנכס זיהה ליקוי בניה אחד או יותר בדירתו והזמין חברת ביקורת מבנים לאיתור מקור הליקוי.
מהלך הביקורת
ביקורת מבנים מתבצעת בפועל על ידי בודק מוסמך מטעם חברת בדק בית, כאשר מטרתו לבדוק גם את הליקויים הקוסמטיים, להשוות את מפרט הדירה למה שנתן הקבלן בפועל, איתור נזילות ודליפות מים, איתור של דליפות גז (ליקויי בניה מסוכנים).
בסיום הביקורת מפיק המבקר דו"ח המפרט בתוכו את מגוון הליקויים שנתגלו, באמצעות הדו"ח ניתן לפנות לשמאי מקרקעין להערכת ירידת ערך (אם ישנה), לקבלן – לביצוע תיקון הליקויים שנגלו ובמידה ואין שיתוף פעולה מצד הקבלן ניגשים אל עו"ד ליקויי בניה להמשך טיפול וייצוג משפטי מול הקבלן.
חברות ביקורת מבנים ועלויות
העלויות יכולות להשתנות ותלויות בחברת הביקורת, חשוב להבין עם איזו חברה לעבוד מכיוון שהיצע החברות גדול מאוד, הכוונה ראשונית ומדוייקת ניתנת במשרדי עורכי דין המתעסקים בתחום ליקויי הבניה. חשוב לבחור חברה עם שם בתחום שמהנדסיה מוכרים על ידי ביהמ"ש וחוות דעתם עניינית ואמיתית. חברות ביקורת מבנים אשר עובדות עם לקוחות פרטיים בלבד לרוב יתנו דעה אמינה ויציבה יותר לגבי הערכת הנזק שנגרם.
תביעת קבלן לאחר דו"ח ביקורת מבנים
במידה ולאחר דו"ח ביקורת מבנים, פניתם אל הקבלן ונתקלתם בחוסר שיתוף פעולה מוחלט, מומלץ לפנות עם הדו"ח לעורך דין מוסמך שיבחן את אופי הנזק, במידת הצורך יקבע שמאי מקרקעין את גובה הנזק ויגיש דו"ח שמאי מומחה להמשך ההליך.
עורך הדין יפנה לקבלן באמצעות כמה מכתבים ראשוניים בדירה לתיקון הליקויים (אלה שניתן לקתן) ופיצוי כספי על ירידת ערך ועל ליקויים אותם לא ניתן לתקן.
במצבים שבו יענה הקבלן לשיתוף פעולה, יתוקנו הליקויים, יועבר פיצוי במידת הצורך והתיק יסגר. לעומת זאת במקרים בהם לא תתקבל תגובה ושיתוף פעולה מצד הקבלן יעבור התיק לתביעה משפטית בבית המשפט להכרעת הדין על ידי שופט.