הביקוש ההולך וגובר במחוזותינו לפתרונות יעילים כנגד מגוון האיומים האסטרטגיים מחוץ ומבית, וכמו כן התודעה הגדלה של הציבור ונושאי התפקידים בנוגע לסוגייה זו – מחייבים תקינה כוללת המיישרת קו בכל הקשור לנושא רגיש זה. על פי ההנחיות המוצגות בקובץ תקנות ההתגוננות האזרחית על יוזם הבנייה להכיל מרחב מוגן בכל בניין מגורים, כאשר על פי התיקונים האחרונים חייבת כל דירה במבנה חדש להכיל או להימצות בקרבת ממ"ד ייעודי עבורה.
אם כן, בעת שבעבר הסתפקנו, האזרחים, במקלטים ציבוריים או מבני מיגון שנבנו על ידי המדינה או הרשויות המקומיות עצמן, כיום כל תוספת בניה ניכרת או בניה של מבנה חדש מחייב הוספת ממ"ד.
מהו הממ"ד?
הממ"ד ששמו מייצג את ראשי התיבות של מרחב מוגן דירתי נועד על מנת להגן על דיירי הבית מול שלל מתקפות וכיום ממד"ים שונים מאובזרים ובנויים בתצורות שונות על מנת לתת מענה כולל ואמין לשלל האיומים הקיימים. יחד עם זאת, קיימים תקנים בסיסיים עבור הקמת ממ"ד אותם יש למלא בעת בנייתו או הוספתו של כזה. ההנחיות גובשו על ידי גורמים מספר, אשר מחזיקים בידע הדרוש על מנת לקבוע את תצורתו הבסיסית של הממ"ד.
הקובץ העיקרי הנוגע בתקינה זו הוא קובץ ה-"התקנים להתגוננות אזרחית", קובץ זה שגובש על ידי מהנדסי בניין ופיקוד העורף גם יחד, קובע פרמטרים ברורים על פיהם יש להקים ממ"ד בישוב עורף או בישוב המוגדר כישוב קדמי, וכמו כן מגדיר את מגבלות האבזור של הממ"ד. יש לציין כי קובץ זה מתעדכן תכופות ומהנדסים ומתכננים מחויבים לבנות על פי ההנחיות הרלוונטיות לאותה העת. אספקטים שונים של בניית הממ"ד כמו עובי הקירות, מיקומו של החלון, ופרטי הזיון זוכים להתייחסות רחבת היקף תחת ההנחיות למהנדסים ומתכננים.
ממ"ד אינסטנט
הממ"ד הוא אמצעי המיגון הרלוונטי ביותר עבורנו שכן הוא הקרוב ביותר אלינו ואליו אנו פונים כמפלט ראשון, ולכן ההנחיות מחייבות את הקבלנים לבנות את המרחבים המוגנים לפי סטנדרטים מחמירים כמו קירות מבטון מזוין בעובי משמעותי, דלתות ממגונות שנפתחות כלפי חוץ, צנרת היצוקה בתוך מבנה הקירות, חלונות ממגונים ועוד על מנת להגן עלינו בשעת הצורך.