"ליקויי בניה" הוא שם נוסף ל "כשלים בבניה", כבר מביטויים אלה אפשר להבין שמדובר בתופעות הנגרמות בתהליכי הבניה השונים.
תחום ליקויי הבניה, הוא רחב הכולל בתוכו מגוון משתנים וסוגיות. היום בישראל ניתן למצוא במרבית הדירות בישראל, יותר מסוג אחד של ליקוי בניה, ליקויים אלה נגרמים ממגוון סיבות שונות. אף על פי שבמרבית הבתים כיום ישנם ליקויי בניה, מעטים הם ליקויי הבניה החמורים ובעלי המשמעות.
ליקויי בניה חמורים יכולים להופיע / להשפיע בכמה אופנים, כאשר לרוב לא ניתן לזהותם מהסיבה הפשוטה שהם נסתרים לעין האנושית. חשוב לנו לזהות את ליקויים אלה מכיוון שהם עלולים לגרום נזק רב לנו, לסובבים אותנו (שכנים – במקרים מסוימים), לאורחים ואפילו לחיות מחמד אותן אנו מגדלים בביתנו. הבית הוא המקום היחיד שבו אנו מרגישים בטוחים ב 100% וכך זה צריך להיות.
אתן מספר דוגמאות לאחראים ביצירת ליקויי בניה חמורים:
- הנדסה שגויה – מופיע הרבה בחדרי מדרגות ומרפסות כאשר מעקה הבטיחות אינו גבוהה / נמוך מספיק וכתוצאה קיימת האפשרות של תאונת נפילה.
- שגיאת פועלים – דוגמא נפוצה היא זוויות הרצפה בחדר אמבט, כך שהמים אינם זורמים אל תעלות הניקוז וכתוצאה קיימות אפשרויות של החלקה מרטיבות ברצפה.
- קבלן – שימוש בחומרים זולים (המניע: חיסכון בעלויות), לדוגמא חומרי הבטון לציפוי הבלוקים וכך קיימת האפשרות של התמוטטות מדפים / תמונות כבדות מקיר זה, כמובן שעניין זה תלוי גם בתולה המדף.
- בעלי מקצוע שונים – לדוגמא חשמלאי, אי התקנת ארכה כהלכה וכך האפשרות להתחשמלות יותר נגישה.
ישנם עוד מגוון סוגים של ליקויי בניה יותר / פחות חמורים שעוד בעלי מקצוע רבים אחראיים עליהם. הדרך הטובה ביותר לדעת האם קיים בביתנו ליקוי בניה חמור או לא, היא להזמין מהנדס או חברת בדק בית שתבצע בדיקה מקיפה בעזרת כלים מתקדמים ואנשי מקצוע, וזאת מכל ההיבטים שבהם ליקויי הבניה יכולים להופיע בביתנו. לאחר מכן תפיק עבורנו דו"ח מקצועי (דו"ח סיכום) המכיל את פירוט הליקויים שנמצאו בביתנו. תהליך זה ממש דומה לטסט שאנו עושים ברכב רק ההבדל הוא שברכב הליקויים נוצרו לרוב עקב בלאי מתמשך ובדירה כנראה שנוצרו מטעויות אנוש במכוון או לא במכוון.
הטיפול בליקויי בניה הוא לא תמיד פשוט, כאשר חברת הבדק בית זיהתה ליקויי בניה יש מס' דרכים לנקוט בהן, הראשון הוא הטיפול העצמי – פניה ישירה לקבלן הבניין והצגת הדו"ח לפניו, הקבלן יגיע על מנת לבדוק את הליקוי מנקודת מבטו. במידה והקבלן ישר ואמין ייתכן ויודה בכך שקיים ליקוי בדירה, ויקבע מועד לתיקון כמובן על חשבונו, זאת כאשר מדובר בליקויים הניתנים לתיקון, אם איננו ישר קיים הסיכוי שהקבלן יעלים עין, יגיד שלא מדובר בליקוי בניה וימשיך עם תירוצים כאלה ואחרים. בסופו של יום, ניתן להגיש תביעה נגד הקבלן ולהיפגש איתו בבית המשפט.
הדרך השנייה שהיא גם המומלצת, וזאת כי מדובר בבית שלנו שהוא גם נכסנו – לפנות לעו"ד ליקויי בניה, ומאותו רגע אנו יכולים להיות רגועים, אותו עו"ד ליקויי בניה המומחה בתחום תביעות הקבלנים יבצע את התהליך באופן הנכון בכך שישלח מכתבים לקבלן מטעמו, ובמידת הצורך יפנה לגורמים המשפטיים על מנת להוציא את הפיצוי הדרוש.
הפיצוי הוא עניין שנתון לויכוח, הקבלן יכוון לתשלום מועט והמפוצה יכוון לתשלום מרובה. הגורמים היחידים שיוכלו לתת אומדן נזק-פיצוי הם עו"ד ליקויי בניה וחברות בדק הבית שהם בעלי ותק וניסיון של שנים בתחום. בסופו של דבר בבית המשפט נקבע הדין ע"י השופט/ת שתחליט מהו הפיצוי שאותו צריך לתת הקבלן.
פיצוי בגין ליקויי בניה לרוב מסתכם בסכום לא קטן של כסף, העונשים על עבירות אלה הם כבדים ונעים בין 15,000 ש"ח על אוגמת נפש בשל רטיבות ועד פיצויים של 200,000 שקלים ויותר במקרים חמורים, ברוב המקרים מדובל על סכומים של 30,000 – 100,000 ש"ח.